Portfolio signature

Maradhat az extraprofitadó, nem éri meg várni a hitelfelvétellel

Több mint 400 érdeklődő részvételével rendezte meg a Portfolio kedden immár tizenhét éves múltra visszatekintő Hitelezés konferenciáját. A szakmai közönség mobiltelefonos szavazással fejtette ki véleményét a bankszektor és a hazai hitelpiac jelenlegi helyzetéről, illetve kilátásairól, e szavazás eredményeit foglaljuk most össze.

Élő helyszíni tudósításunk a Hitelezés 2024 konferenciáról itt olvasható:

Tavaly 1451 milliárd forint adózás utáni (nem konszolidált) nyereséget ért el a magyar bankszektor, az osztalékbevételek nélkül ez 1118 milliárd forint volt. Bár idén jelentősen csökkennek a szektor jegybanktól származó kamatbevételei, a szakmai közönség fele szerint a tavalyi rekord nyereséget is sikerül idén felülmúlnia a bankszektornak.

Jelentősen befolyásolhatja az eredményt az év másoik felében várható fiskális kiigazítás és a kormány döntése az extraprofitadóról. Idén az állampapír-befektetéseik hosszú lejárat irányába történő átalakításáért cserébe a bankok jellemzően feleakkora extraprofitadót fizetnek, mint tavaly, jövőre pedig az extraprofitadó kivezetését ígérte a kormány. Ehhez képest a közönség mindössze 9%-a várja a teljes kivezetést jövőre, a hallgatóság fele szinten tartásra vagy csökkentésre, másik közel 40%-a az adóteher növelésére számít. Tudósításunk a bankvezérek panelbeszélgetéséről itt olvasható:

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés