Fizetésképtelen a csornai napelemgyár, nagyot bukhat rajta az MFB
Bank

Fizetésképtelen a csornai napelemgyár, nagyot bukhat rajta az MFB

Portfolio
Az állami tulajdonú MFB valószínűleg jelentős részét elveszíti annak a 40 millió eurós hitelnek, amelyet a csődbe ment csornai napelemgyárprojektre nyújtott. Noha a napelempiac virágzik, az Ecosolifer Heterojunction Kft. három év alatt 7,7 milliárd forint veszteséget halmozott fel - számolt be a 24.hu.

A vállalat megmentésére tett kísérletek - köztük a szerkezet-átalakítási eljárás - nem hoztak eredményt, mivel a várt külföldi befektető és a többmilliárdos tőkeinjekció elmaradt, ezért a bíróság a cég felszámolását rendelte el.

A lap információi szerint a fizetésképtelenség kimondása és a felszámolás elrendelése május 3-án történt, amelyet a ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft., valamint annak felszámolóbiztosa, Lampért Csaba hajt végre.

A felszámolási kérelem benyújtása még 2022. augusztus 31-re datálható, de az azt kezdeményező hitelező kilétét nem tették közzé. Az ismert adatok alapján mindenesetre az MFB volt a legnagyobb hitelező, összesen 13,4 milliárd forinttal (11,4 milliárd forint hosszú lejáratú és kétmilliárd forint rövid lejáratú kölcsön formájában).

A gyár már nyolc éve küzdött pénzügyi nehézségekkel, amit állami támogatások és hitelnyújtások igyekeztek ellensúlyozni. Ezek között szerepelt egy 1 milliárd forintos állami támogatás, közel 2 milliárd forint uniós finanszírozás, valamint az Eximbank által nyújtott és később az MFB által átvett és megduplázott hitelkeret is.

A cég pénzügyi helyzetét próbálták stabilizálni a szerkezet-átalakítási eljárás keretein belül is, amelynek célja volt egy olyan restrukturálási terv kidolgozása, amellyel elkerülhető lett volna a fizetésképtelenség. Elképzelése voltak arra vonatkozóan, hogy külső befektető bevonásával történjen meg a társaság tőkeemelése, és így rendezni lehessen a banki hitelezők felé fennálló követeléseket, ám ezek a tervek nem valósultak meg.

A csornai napelemgyár esete rávilágít arra is, hogy jelentős állami finanszírozás mellett sem garantált egy projekt sikeressége. Szakértők szerint valószínűsíthető, hogy a gyár eszközeinek értékesebb része - mint például a gyártósor vagy az ingatlanok - csak töredék áron adható majd el, ami azt jelenti, hogy az állami bank által nyújtott hitel nagy része elveszik ebben a projektben.

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
jelzálog