Részt vennél az otthonfelújítási programban? Itt a kormány listája arról, milyen papírokat érdemes előre beszerezni
Bank

Részt vennél az otthonfelújítási programban? Itt a kormány listája arról, milyen papírokat érdemes előre beszerezni

Portfolio
Most véglegesíti a kormány az otthonfelújítási hitelprogram felhívástervezetét a hétfőn lezárult társadalmi egyeztetésen beérkezett több száz vélemény alapján – közölte az Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A program honlapja május végén indul, a kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást június 3-tól lehet igényelni az MFB Bank Pont Plusz hálózatban. A pályázni szándékozó családoknak többféle előkészületet is érdemes megtenniük az éles indulásig, és érdemes már most beszerezniük több dokumentumot – hívta fel a figyelmet a kté minisztérium.

A program felhívástervezetét 2024. április 26. és 2024. május 6. között lehetett véleményezni a palyazat.gov.hu oldalon. A program iránti fokozott érdeklődést mutatja, hogy minden eddigit meghaladó mennyiségű, 525 észrevétel érkezett be. A szakmai egyeztetések és a lakossági megkeresések eredményeképp már az egyeztetésre bocsátott tervezetből kikerült a gázhálózatra kötöttség feltétele.

Miket érdemes beszerezni az NGM szerint?

A majdani kérelmezőknek a végleges pályázati felhívás megjelenéséig érdemes beszerezniük a következő dokumentumokat, ellenőrizniük érvényességüket, pótolniuk az esetleges hiányosságokat:

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • ingatlan tulajdoni lap (ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
  • személyi igazolvány érvényességének és a lakcímkártya meglétének ellenőrzése
  • nemleges igazolás adótartozásról (érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással Központi Hitelinformációs Rendszerben)
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).

A korszerűsítést tervezők a pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé váló vállalkozói listán kikereshetik majd a lakókörnyezetükben működő kivitelezőket, a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat. Utóbbiak szolgáltatásainak igénybe vételét mindenképpen érdemes megfontolni, hiszen az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl segíthetnek a termékek kiválasztásában, a generálkivitelezők megtalálásban, kedvezményes alapanyagárak biztosításában, sőt, többen az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják.

A Magyar Fejlesztési Bank nyílt, európai uniós jogszabályoknak megfelelő közbeszerzési eljárást hirdetett meg az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására. A sikeresen lezárult eljáráson a közvetítői feladatok ellátásának jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte el.

A hitelintézetek összesen 266 MFB Bank Pont Plusz bankfiókban teszik elérhetővé a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait az ügyfelek részére.

Az első 128 MFB Pont Plusz 2024. május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg.

felújítási program

A program részeként több eszköz is szolgálja a teljes folyamat gördülékenységét, az áremelések vagy áruhiányok elkerülését. Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. innovatív felületén előzetes kalkulációkat végezhetnek a leendő pályázók, figyelembe véve a várható költségeket és az energiamegtakarítást. A kivitelezői minősítések segítenek a családoknak a megfelelő szakemberek megtalálásában. A beépíthető építési termékek, építőanyagok ellátásbiztonságát és elérhetőségét egy műszaki és környezeti információs rendszer fogja támogatni. Az otthonfelújítási program május végén megnyíló honlapja minden kapcsolódó információt egy helyen közöl, könnyen hozzáférhetően összegez majd.

Az NGM szerint az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti Magyarország energiaszuverenitását, mérsékli az energiaszektor környezetterhelését. Az otthonfelújítási program mintegy 130 milliárd forint megrendelés-állományt jelent a hazai építőipari alapanyaggyártók és kivitelezők számára, ezzel járul hozzá az ágazat élénkítéséhez és a gazdaság újraindításához.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
jelzálog