Portfolio signature

Van egy réteg, amelyről nem vesznek tudomást a bankok, és ezen mindenki sokat veszít

Portfolio
Még mindig túl sokan élnek pénzügyi szolgáltatások nélkül a világon, amely komoly akadályt gördít a szegénység és az egyenlőtlenségek felszámolása érdekében tett erőfeszítések elé. A pénzügyekből kiszorult emberek szinte képtelenek kitörni a hátrányos helyzetükből, hiszen egyebek mellett nem jutnak sem hitelhez, sem biztosításhoz. A nagyobb bankok gyakran nem is akarnak eljutni a szegényebb rétegekhez, mert ez csak ritkán jövedelmező. Ezen segíthet a pénzügyi technológia, amely skálázhatóvá, gyorsabbá és olcsóbbá teheti az alapvető szolgáltatásokat.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio október 18-ai Future Finance konferenciáján. Regisztráció itt!

Pénzügyi integrációról akkor beszélhetünk, amikor a lakosságnak az a része, amely korábban nem fért hozzá pénzügyi szolgáltatásokhoz, lehetőséget kap arra, hogy csatlakozzon a hivatalos pénzügyi csatornákhoz. A Világbank legutóbbi, 2017-ben készített felmérése szerint a világon 1,7 milliárd „unbanked”, vagyis pénzügyi szolgálatásokból kiszorult ember él. Ők azok, akik nem rendelkeznek sem folyó- sem megtakarítási számlával, és ez jelentősen megnehezíti az életüket, az alacsony gazdasági aktivitásuk pedig makroszinten számos negatív következménnyel jár.    

Van egy másik réteg is, ők az alulbankoltak, akik vagy folyószámlával vagy megtakarítási számlával rendelkeznek, a kettővel együtt csak nagyon ritkán. Ez a réteg csak nagyon nehezen fér hozzá olyan pénzügyi termékekhez, mint a hitel vagy a biztosítás. A gazdasági leszakadásuk így szinte borítékolható. Az alulbankoltak gyakran fordulnak olyan alternatív vagy illegális megoldásokhoz, mint a fizetésnapi hitel vagy az uzsora.  

A két rétegben az a közös, hogy nagyon szegény emberekről van szó, akik a pénzügyi szolgáltatásokból kiszorulva valószínűleg sosem tudnak majd kitörni a helyzetükből. Ez a világon mindenhol problémát jelent: 

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés