Előfizetői tartalom

Beláthatatlan károkat okoz a görög pénzkorlátozás

Portfolio
A görögök gazdasága lassan átáll a csak készpénzes működésre, állítólag már 45 milliárd eurónyi készpénz pihen a zoknikban és a párnacihákban. A tőkekorlátozás miatt egyre kevesebben bíznak az elektronikus számlapénzben. Ezen nem segített a korábban elterjedt pletyka, miszerint a 8000 euró feletti betétek egy részére is keresztet vethetnek. Emiatt sokan kezdték el leüríteni a számlájukat jobb híján luxuscikkek, tartós élelmiszerek, üzemanyag vásárlásával. Közben az importcsatornák szinte befagytak, az export akadozik, az ellátási láncok súlyosan sérültek. Becslések szerint a nem alapvető élelmiszerek forgalma 30%-kal esett vissza. Nem úgy tűnik, hogy minden rendben lenne most a görög gazdaságban.

A görög tőkekorlátozás (60 eurós pénzfelvételi limit, külföldön használhatatlan kártyák, nem lehet külföldre utalni a görög számlákról) még mindig érvényben van, és egyhamar nem is fogják kivezetni. Ugyanis az valószínűleg csak újabb bankrohamot idézne elő, és az EKB szükséghitelének (ELA) megemelése is kellene ehhez. A korlátozás azonban hatalmas károkat okoz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés