Előfizetői tartalom

Surányi a 13. havi nyugdíj visszatéréséről beszélt

Portfolio
Az MNB volt elnöke, Surányi György szerint jóval erősebb árfolyam lenne indokolt, most veszélyes játékot űzünk, a forint ugyanis a régió egyik legsérülékenyebb devizája. Az infláció bezuhanása többek között azzal a következménnyel járt, hogy a reálnyugdíjak két év alatt 6%-kal nőttek, ami a 13. havi nyugdíjhoz nagyon hasonló összeget hagyott a nyugdíjasoknál - írja a Napi Gazdaság. A szakember szerint már jóval korábban rendezni kellett volna a devizahitelesek helyzetét, így most a bankrendszer óriási veszteséget kénytelen elszenvedni. Márpedig fenntartható növekedés csak akkor képzelhető el, ha profitot termelni nem bűn.

Az interjú fontosabb megállapításai: a kamat és hozamgörbe sincs igazán a helyén, feltehetően azért, mert az organikus inflációt és a várakozásokat inkább a maginfláció vezérli az alacsony nominális kamatszint a forint árfolyamát markánsan leértékelte, miközben ezt a külső egyensúly nem indokolta a jelenleginél jóval erősebb árfolyam lenne indokolt, bár az MNB nehéz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés