Előfizetői tartalom

Vérengzés a feltörekvő piacokon

Portfolio
Óriási tőkekivonásra került sor a feltörekvő piacokon, a szerdán zárult hét során csak a részvényalapokból 6,5 milliárd dollárt vontak ki a befektetők. Leginkább a globálisan befektető alapoknál és az ázsiai alapoknál volt látható eladói nyomás, de a hazánkat is magában foglaló régió alapjai is 0,5 milliárd dollárral lettek szegényebbek. A kockázatoktól való idegenkedés a kötvénypiacra is átterjedt, a feltörekvő kötvényalapokból 2,5 milliárd dollár távozott, ami minden idők második legrosszabb hetét jelenti. Elemzők szerint a tőkekivonás folytatódhat, azonban a historikus adatok alapján a részvényalapoknál akár vételi jel is érkezhet a következő hetekben. Ehhez viszont az is kellene, hogy a három hét alatt közel 10%-ot eső MSCI EM index is magára találjon.

Az elmúlt hetekben a befektetőket egyre inkább az kezdte el foglalkoztatni, hogy milyen gyorsan állhat le az amerikai jegybank tavaly ősszel elkezdett kötvényvásárlási programja. A kockázatvállalási hajlandóságra jelentős hatással volt, hogy hónapokon belül fordulat jöhet, a piaci reakciók alapján a legjobban a feltörekvő piacok szenvedték meg a szélirány megváltozását....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés