Előfizetői tartalom

Luxemburg beadja a derekát - Mi lesz a banktitokkal?

Portfolio
A ciprusi bankrendszer összeomlása lavinát indított el az Európai Unióban, a banktitok intézményéhez ragaszkodó országok közül Luxemburgra nehezedett a legnagyobb teher, amelyet az ország nem is bírt el. A korábban inkább a kívülállást választó Luxemburg előbb beleegyezett abba, hogy 2015 elejétől csatlakozik az EU megtakarítási irányelvéhez és a bankszámla-tulajdonosokról adatokat szolgáltat ki külföldre. Ráadásul a Financial Times szerint nemcsak az egyéni számlák, hanem a céges számlák esetében is hajlandóak lennének adatokat megosztani, miközben ettől két hete még elzárkózott a pénzügyminiszter.

Az elmúlt egy hónapban felgyorsultak az események az adóparadicsomok elleni harcot illetően, különösen az Európai Unióban, annak hatására, hogy március közepén Ciprus gyakorlatilag az összeomlás szélére sodródott, az EU a gazdaság teljesítőképességéhez mérten nagyra növekvő bankszektort pedig közösségi pénzből nem akarta megmenteni, így maradt a betétesek megsarcolása....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés