Előfizetői tartalom

Veri a várakozásokat az OTP, mint fénykorában az Apple

Van abban valami csodálatos, ahogy az OTP szép magyar kifejezéssel élve guide-olja az elemzői várakozásokat. A menedzsment az elmúlt években rendre el tudta érni azt, hogy az elemzők többsége a legjobb esetben is csak óvatosan optimista maradjon a bank negyedéves eredményével kapcsolatban, hogy aztán a tényszámokkal "meg tudja verni" a profitbecslések átlagát. Az elmúlt 15 negyedéves gyorsjelentés alkalmával 12-szer az OTP "nyert", ezen a területen a bank lassan úgy teljesít, mint fénykorában az Apple, amely - az elmúlt két negyedévtől eltekintve - már évek óta pozitív meglepetést okozott a negyedéves számaival. Az OTP egyébként a negyedév során kifejezetten jól teljesített, a 212,4 milliárd forintos összes bevétel és a 42,5 milliárd forintos adózott eredmény nem csak éves és negyedéves összehasonlításban jelent javulást, de az elemzői várakozásoknál is magasabb. További pozitívum, hogy a hitelportfólió minőségének romlása jelentősen lassult és a bank továbbra is szorgalmasan képzi a céltartalékot a késedelmes hitelek után. Az OTP tőkeerős, és árazását tekintve kifejezetten olcsó, ez alapján a mai kereskedésben akár komolyabb emelkedést is láthatnánk a részvényei árfolyamában, a nemzetközi befektetői hangulat azonban ismét borúsabbá vált tegnap, kérdés, hogy melyik hatás lesz az erősebb. A gyorsjelentés fontosabb pontjai a következők: A várakozásoknál erősebb negyedéves számok a fontosabb eredménysorokon Az összes bevétel, a nettó kamat-, díj- és jutalékbevétel is nőtt A fontosabb leánybankok profitábilisak Nem tarkítják nagyobb egyszeri tételek a gyorsjelentést A hitelportfólió minőségének romlása jelentősen lassult, az időszak végén a hitelek 19 százaléka volt késedelmes A bank 60,6 milliárd forintnyi céltartalékot képzett, a fedezettség 78 százalékra emelkedett Folytatódott a mérlegalkalmazkodás, a hitel/betét mutató 97 százalékra csökkent, a magyar operációban ez az érték már csak 76 százalék Tovább javult a tőkemegfelelés (tőkemegfelelési mutató 18,2%, core Tier1 13,9%)

A várakozásoknál erősebb számok. Jobb lett a vártnál Szinte minden fontosabb soron túlteljesítette az OTP az elemzői várakozásokat. Már az összes bevétel soron is pozitív a meglepetés, a bank bevételei 212,4 milliárd forintot tettek ki a harmadik negyedévben, ez 2 százalékkal magasabb érték az előző negyedéves adatnál, év/év alapon 4 százalékos a növekedés,...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés