Előfizetői tartalom

Lassú halálra ítéltetett több privátbank

Portfolio
A svájci banktitok intézménye korábbi formájában már nem létezik, a külföldi, főként amerikai és európai hatóságok hadjárata miatt a bankokban kezelt vagyon folyamatosan csökken, a friss becslések szerint már az európaiak a kitettségük 15 százalékát kivonták az országból. Szakértők szerint a privátbankoknak át kell dolgozniuk az üzleti modelljüket, hiszen a hagyományos piacokon folyamatosan teret vesztenek a szolgáltatók, és aki nem tudja ezt a folyamatot megállítani, az lassú halálra van ítélve - írja a Bloomberg. A kitörési lehetőségek között több bank is külföldön terjeszkedik, akár akvizíciókkal, a legnagyobb potenciál a feltörekvő piacokon van. Átütő sikerre azonban nem lehet számítani, ami azt jelenti, hogy a bankoknak meg kell barátkozniuk a jövedelmezőség visszaesésével.

Svájc a banktitok intézménye miatt az utóbbi 75 évben az offshore vagyonkezelés fellegvárává vált, ha egy vagyonos ügyfél külföldön akarta a pénzét tartani, akkor szinte először Svájcot kereste fel. Becslések szerint az offshore (vagyis a nem adózási illetőségű országban tartott) vagyonok harmadát kezelték svájci privátbankok, azonban a válság kitörésével ez az aranykorszak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés