Előfizetői tartalom

Rendkívüli időket éltek át a gazdagok bankárai

Szabics András Zsolt
Viharos időszakon van túl a hazai privátbanki szektor, 2011 második féléve korábban nem látott kihívásokat hozott, elég csak megemlíteni a megingó ügyfélbizalmat, és a közel 100 milliárd forintos tőkekivonást. A Portfolio.hu Privátbanki Felmérése szerint viszont a szektor mind ügyfélszám, mind vagyon tekintetében növekedni tudott, sok esetben viszont csak a forintosított hozamok tudták kompenzálni a régóta nem látott vagyonkiáramlást. A szektor véleménye szerint a legrosszabbat már magunk mögött hagytuk, a kilátás azonban bizonytalan, utal erre az is, hogy a legnagyobb kockázatnak a szereplők a hazai gazdaságpolitikát tartják. A banki dominanciával jellemezhető piacon folytatódik az ügyfélszegmentáció, a bankok egyre inkább abban érdekeltek, hogy az ügyfeleket a legmegfelelőbb szinten szolgálják ki. Részben ennek, részben a kedvezőtlen gazdasági és befektetői környezetnek, valamint a belső források korlátozottságának köszönhetően a következő években alacsony, 5 százalék alatti növekedés várható szektorszinten.

A nehezén már túl vagyunk. Tavaly nyáron, amikor az előző Portfolio.hu Privátbanki Felmérést elvégeztük, akkor nem lehetett sejteni, hogy ilyen kihívásokkal teli időszak elé nézünk, 2011 decemberében és 2012 januárjában az országban megingott bizalom, és a történelmi mélypontra gyengülő forint oda vezetett, hogy a kezelt vagyon 3-5 százaléka megmozdult a privátbanki...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés