Előfizetői tartalom

Végzetes tévedés, avagy az ikonikus bankár bukása

Portfolio
A legrégebben alapított svájci privátbank, a Wegelin vesszőfutása folytatódik, miután pénteken sem a bank képviselői, sem az ügyvédeik nem jelentek meg a New York-i bíróságon, ahol az adócsalással vádolt banknak képviseltetnie kellett volna magát. A bank vezetői, ha Amerikába mennének, azonnal letartóztatná őket a rendőrség, a svájci jog szerint viszont védelmet élveznek, ezért maradtak a svájci határokon belül. A Wegelin híres ügyvezető partnere az a Konrad Hummler, aki többek között a Svájci Privátbankár Szövetséget is vezette, és tagja volt hosszú évekig a Svájci Nemzeti Bank felügyelő bizottságának - írja a Reuters. A bankár a végzetes hibát 2009-ben követte el, amikor a nyilvánvaló események ellenére sok amerikai ügyfelet akvirált a bajba jutott UBS-től. Azt hitte, hogy mivel nincs közvetlenül az amerikai piacon a bank, ezért nem is kerülhet kellemetlen helyzetbe. Ezt azzal tetézte, hogy 2009-óta nyilvánosan is támadta az amerikaiakat, amely vélhetően az utolsó csepp volt a pohárban.

Amíg nem hagyják el az országot, baj nem történhet Tovább bonyolódik az amerikaiak és a svájciak közötti összetűzés a Wegelin privátbank kapcsán, amely a legrégebbi alapítású privátbank volt az országban. A privátbank hónapokon keresztül próbált az offshore számlák kapcsán zöldágra vergődni az amerikai hatóságokkal, azonban január elején három alkalmazottjukat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés