Előfizetői tartalom

Mit keres az OTP Oroszországban?

A címben feltett kérdésre a válasz: pénzt, méghozzá nem is keveset. Az OTP 2000-es években megvalósított akvizíciói közül nem mindegyik mondható sikeresnek, az orosz terjeszkedés azonban egyelőre igazi telitalálatnak tűnik. Oroszország bankpiaca még a feltörekvő országokkal összevetve is igencsak fejletlennek mondható, a megfelelő üzleti modellel rendelkező és a piacra időben belépett bankok évről-évre komoly profitot tehetnek itt zsebre. Az OTP az orosz piac egyik legzsírosabb cupákját, az áru- és hitelkártya hitel szegmenst szemelte ki magának, mára a több mint ezer szereplős orosz bankpiacon a két kategóriában a második és az ötödik legnagyobb bankká vált. Nem véletlenül büszke az OTP az új szupersztárra, az orosz leánybank ugyanis a csoport teljes bevételének és adózás előtti eredményének is közel ötödét szállítja. Az orosz leánybank vezetőváltásának apropójából megvizsgáltuk, miért is olyan vonzó az orosz bankpiac és mi tette sikeressé az orosz OTP-t. Az ott alkalmazott üzleti modell már csak azért is érdekes lehet, mert a bankcsoport ukrán leányánál is hasonló stratégiát alkalmaznának, siker esetén pedig újabb nagy "profitszállítóval" bővülne az eredményes leánybankok sora. Az orosz modell lemásolása azonban nem lesz egyszerű.

Fantasztikus lehetőségek az orosz bankpiacon. Nagy a lemaradás az orosz bankpiacon Az orosz bankpiac a hitel- és betétállomány adatokat és a penetrációs számokat figyelembe véve is komoly növekedést mutatott az elmúlt években, ennek ellenére még mindig hatalmas potenciál rejlik az ország bankpiacán. A lakossági hitelállomány GDP-hez viszonyított aránya a 2004-es 3 százalékhoz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés