Előfizetői tartalom

Adócsalás vádjával perlik a patinás svájci privátbankot

Portfolio
Meglepő fordulatot vett az amerikai igazságügyi minisztérium és Svájc legrégebbi privátbankja, a Wegelin közötti adózási vita, csütörtökön beperelték az ügyészek a bankot adócsalás vádjával - írja a Reuters. Az amerikai hatóságok jelenleg is közel egy tucat svájci bank ellen nyomoznak, azonban a Wegelin volt az első, amit ténylegesen be is pereltek. A 270 éves bank a vádak szerint amerikai ügyfelek több mint 1,2 milliárd dolláros vagyonát rejtette el az adóhatóság, az IRS elől. Az ügyészség szerint 2002 és 2011 között több mint 100 amerikai ügyfélnek segítettek adót csalni, többek között ezért is indítottak eljárást még január elején három Wegelin alkalmazott ellen a hatóságok.

A beadvány szerint az amerikai hatóságok már több mint 16 millió dollárt foglaltak le a Wegelin szerződött partnerénél a svájci bankóriás UBS-nél. A Wegelinnek nem volt külön irodája Amerikában, ezért külső szerződött partnerrel oldotta meg az amerikai jelenlétet. A UBS elleni akciót a Wegelin ügyfélszámlákkal kapcsolatban a hatóságok önkéntes bejelentés alapján...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés