Előfizetői tartalom

Jelentősen csökkent 2011-ben az M&A piac hazánkban

Portfolio
A hazai M&A piac vegyes képet mutatott 2011-ben, hiszen a tranzakciók száma emelkedett, azonban a piac teljes mérete zsugorodott. Az Ernst & Young M&A Barométer 2011 felmérése alapján 111 nyilvános tranzakció volt tavaly, amely 23 százalékos növekedést jelentett a 2010-es évhez képest, amikor 90 tranzakció volt. Értéket nézve viszont köze 30 százalékos visszaesését láthattunk, ami azt jelenti, hogy az átlagos tranzakció méret is jelentősen csökkent. Ez nem is lehet másképp, hiszen a Jeremie-alapok befektetései 2011-ben indultak be igazán, a kkv szektorra fókuszáló alapok jellemzően néhány száz millió forintot fektettek be a célvállalatokba. A jövőt illetően nagy a bizonytalanság, viszont optimizmusra ad okot, hogy a kockázati-tőke alapok egyre aktívabbak a piacon.

A nyilvános adatok szerint a piac mérete 2011-ben 29 százalékkal esett vissza, 2,5 milliárd dollárról 1,8 milliárd dollárra (a MOL pakettjének állami megvásárlása utóbbi statisztikában nem szerepel). Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a 2010-es adatokat lefelé módosította az E&Y, korábban 3 milliárd dollár feletti összeget láthattunk. A részletes adatokat megnézve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés