Előfizetői tartalom

Észak felé terjedne egy görög banki fertőzés

Portfolio
Damoklész kardjaként lebeg a Balkán-félsziget országai felett a görög államcsőd. A hellén bankok közel 46 milliárd eurónyi hazai állampapírral rendelkeznek, és amennyiben ezek értékét elbukják, balkáni leánybankjaiknak és betéteiknek is könnyen búcsút inthetnek. Ha viszont elanyátlanodnak a leánybankok, akár a balkáni államok és egyes közép-európai bankok közbelépésére is szükség lehet. A magyar bankszektort csak közvetetten, néhány nyugat-európai nagybankot azonban közvetlenül érintene egy görög államcsőd.

Ki mennyit veszíthet a csőddel? A balkáni országok gazdaságának fontos motorja volt az elmúlt évtizedben a görög hitelintézetek leánybankjainak finanszírozási tevékenysége. Egy görög államcsőd vagy adósság-átütemezés esetén azonban mindez a múlté lehet: a sokat féltett német bankok 23 és a franciák 15 milliárd eurós tavaly év végi görög állampapír-kitettségénél...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés