Előfizetői tartalom

Rosszkor jött a magyar bankoknak a görög vihar

A görög csődkockázatok miatti, napok óta látható nemzetközi swappiaci feszültség éppen rosszkor érte el a hazai bankszektort, mert a svájci frank rendkívüli ereje már eleve megemelte a deviza szükségleteit, az említett feszültség pedig tovább nehezítette a devizához jutásukat. Ez a két tényező vezetett oda, hogy a hétfői jegybanki 3 hónapos euró/forint FX-swap tenderen minden eddiginél nagyobb igény mutatkozott az euróforrás iránt - jelezte a Portfolio.hu-nak egy névtelenséget kérő piaci szakértő. Elmondása szerint a jegybanki tender csillapította az erőteljes swappiaci devizaigényt, anélkül jelentősebb piaci turbulencia alakulhatott volna ki a hazai bankrendszerben. Erre azonban továbbra is van esély, mert a görög válság kimenetele nehezen előre jelezhető, a negatív hangulat pedig egyaránt tovább hajthatja a svájci frank árfolyamát, illetve fenntarthatja a feszült helyzetet a nemzetközi swappiacokon. Mindez oda vezethet, hogy a következő hetekben-hónapokban is időről-időre felerősödhetnek a magyar bankrendszer pénzügyi stabilitási kockázatai.

A Magyar Nemzeti Bank által hétfőn este közzétett friss ábrakészlet arra mutat rá, hogy a külföldi befektetők nettó forint-deviza swap állománya április eleje óta intenzíven, 1050 milliárd forintról 1600 milliárd forintra emelkedett június közepére, amely megfordítva azt jelenti, hogy a hazai piaci szereplők egyre növekvő összegben vontak be devizát a swappiacon. Az ábra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés