Előfizetői tartalom

Saját részvény vagy osztalék? - Mi alapján döntenek a vállalatok?

Portfolio
A sikeresen működő cégek előbb-utóbb szembesülnek azzal a helyzettel, hogy döntést kell hozniuk a részvényesek számára való készpénz-visszajuttatásról, mivel egy idő után nem tudnak már annyit (jövedelmezően) visszaforgatni, mint amilyen ütemben a cash-flow nő. A McKinsey legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta meg, hogy ezeknek a vállalatoknak a részvényesi visszajuttatás melyik formáját célszerű választani (osztalékfizetés vs. saját részvény vásárlás). A konklúzió az, hogy az osztalékfizetés és a saját részvény vásárlás között fundamentális értelemben nincs különbség, így a köztük történő választás önmagában nem teremt értéket. A társaságnak így a rugalmasság igénye szerint érdemes dönteni.

Sok sikeres vállalatra jellemző, hogy jóval több pénzt termel, mint amennyit magas jövedelmezőség mellett a működésbe vissza tudna forgatni. A McKinsey tanulmánya szerint az európai és amerikai vállalatok jelenleg mintegy 2000 milliárd dollárnyi felhalmozott készpénzzel rendelkeznek. A vállalatok számára persze felmerül a kérdés, hogy ebből mennyit érdemes visszajuttatni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés