Előfizetői tartalom

Kalapács alatt a híres lemezkiadó

Portfolio
A világ negyedik legnagyobb lemezkiadó cége, az EMI újra eladósorban van, miután hitel-visszafizetési problémák miatt kicsúszott a Terra Firma magántőke társaság kezei közül. Utóbbi cég 2007-ben vette meg az EMI-t 4,2 milliárd fontért, aminek a nagyobb részét Citigroup hitelből teremtette elő. A válság és több nagyobb sztár elpártolása azonban drasztikus bevétel-kiesést okozott a lemezkiadó cégnél, a veszteségek pedig odáig fajultak, hogy a hiteleket lehetetlenséggé vált visszafizetni. A Citigroup a hitelének a 65 százalékát kénytelen volt leírni veszteségként, azonban ezért cserébe megkapta az EMI tulajdonjogát. A piacon most mindenki arra kíváncsi, hogy kinek adhatja tovább a céget a Citi, esetleg egy szektortársnak, vagy egy magánbefektetőnek?

Hosszú út vezetett idáig A cég, illetve annak elődje, a Gramophone Company még 1897-ben alapították. Az EMI, vagyis az Electric and Musical Industries Ltd. 1931-ben alakult a Columbia Gramophone Company és a Gramophone Company egyesüléséből. A cég fokozatosan nőtte ki magát egy globális birodalommá, az angol zenei piacon nagyon erős pozíciókra tettek szert (Beatles, Pink Floyd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés