Előfizetői tartalom

Mi végre a lakossági hitelezés szabályozása?

Szalai Ákos, MNB
"Másfél éve tart a különböző magyar kormányzok (a bankárkormány 2.0-s verziója, a szakértői bankárkormány, a nemzeti együttműködés kormánya) hitelezés-szabályozási dühe. Újabb és újabb, egyre durvább és durvább eszközökkel akarják szabályozni azt, hogy bankjaink milyen hiteleket is kínálhatnak az ügyfeleiknek. Ha jól számolom, a most elfogadott Kósa-Rogán-Németh-Harrach-Tarnai-törvény tavaly tavasz óta ez az ötödik vagy hatodik módosítás ezen a területen. És akkor ehhez nem árt hozzászámolni a GVH, illetve az MNB (időnként a PSZÁF) azon javaslatait, ötleteit is, amelyek el sem jutottak a törvényi szintig. Mire fel ez a nagy ügybuzgalom?" - teszi fel a kérdést Szalai Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, akinek írását alább közöljük.

Ha a politikai magyarázatokkal nem foglalkozunk, tehát feltesszük, hogy nem egyszerűen a hőbörgők (irigyek, esetleg antiszemiták) politikai támogatásának megszerzése a cél, akkor három magyarázata lehet ennek. Az egyik a fogyasztói racionalitás korlátainak felismerése: a politikusok meg akarják akadályozni, hogy a bankok kihasználják a fogyasztók rossz döntéseit. A másik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés