Előfizetői tartalom

A németeknek sikerült! - Feltörték a megrendíthetetlen svájci banktitkot

Portfolio
A németeknek hosszú egyezkedés és küzdelem után úgy tűnik sikerült megtörniük a svájci banktitok megrendíthetetlennek tűnt intézményét. Többek között az Egyesült Államok és Németország a válság óta ádáz küzdelmet vívott azért, hogy az alpesi ország kiadja az adókerülők adatait. Bár különböző módszerekkel sikerült névsorokat kicsikarniuk és jelentős mennyiségű tőkét hazacsalogatniuk, az első olyan megállapodást - amely szerint külföldi hatóságok megalapozott gyanú esetén információkat kaphatnak a svájci hatóságoktól - csak most sikerült első ízben tető alá hozni. Ez drámai változásként értékelhető.

Becslések szerint több tízezer amerikai adókerülő mellett, még ennél is több európai ügyfél tartja pénzét a svájci bankokban. A banktitkukról híres svájciak legnagyobb ügyfelei a németek, akik a Helvea becslése szerint 260 milliárd franknyi eszközt tartanak az alpesi országban, ami a svájci rejtett bankvagyon 10 százaléka lehet. A rendszer jól működött, egészen a két...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés