Előfizetői tartalom

Itt a közgyűlési szezon, mibe érdemes beleszólni?

Portfolio
A részvényesi aktivitás Amerikában már régóta bevett gyakorlat, Európában azonban igen ritkán említi meg a jelenséget a szakirodalom, a vállalatirányításra gyakorolt hatását pedig a szakértők többsége továbbra is elhanyagolhatónak véli. Nemrégiben látott napvilágot egy tanulmány, mely elsőként vizsgálja a közgyűlésen szavazásra bocsátott részvényesi javaslatok hatását 8 európai országban, elkészítésében pedig 2 magyar szakértő is közreműködött. Az elemzésből kiderül, hogy az egyes országok közti különbözőségek ellenére a részvényesi aktivitás sikere továbbra is igen korlátozott, a részvényesek által tett javaslatoknak csak töredéke kerül megszavazásra a közgyűléseken. Ráadásul a piacon is negatív fogadtatásra találnak a javaslatok, ezekből ugyanis a befektetők elsősorban vállalatirányítási problémákra következtetnek. Az aktivista részvényesek leginkább az olyan cégeket keresik, amelynek a szektortársakhoz képest alulteljesítenek, erős cash-flow-val rendelkeznek, és lehetőleg nem túl eladósodottak. Ilyen és ehhez hasonló témákról is szó eshet majd a 2010. április 22-i Portfolio-HVCA Közép-Kelet Európai Vállalatfinanszírozási és Kockázati Tőke 2010 Konferencián. JELENTKEZZEN Ön is rendezvényünkre.

Részvényesi aktivitás. Egy tőzsdei társaság menedzsmentjét alapvetően két fenyegetés képes rákényszeríteni arra, hogy a részvényesek érdekeit szem előtt tartva, a vállalati értéket maximalizálva irányítsa a rábízott vállalatot. Az egyik az idegen felvásárlásoktól való félelem, a másik pedig a megélénkülő részvényesi aktivitás. Részvényesi aktivitáson azt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés