Előfizetői tartalom

Katasztrófa fenyeget? - Soros György szerint keményen landolhat Kína

Portfolio
Nem olyan régen Hongkongban adott interjút Soros György dollármilliárdos befektető a Caixin nevű lapnak, közvetlenül a hongkongi egyetemen tartott előadása előtt, a fő téma pedig a kínai gazdaság állapota volt. A magyar származású befektető szerint a kínai gazdaság kemény landolása sem lehetetlen, elég csak abba belegondolnunk, hogy a mesterségesen felpörgetett kereslet zuhanása túlkínálatos helyzetet idézhet elő 2011-ben. Soros szerint csak később tudjuk majd egyértelműen megállapítani, hogy most buborék alakult-e ki vagy sem, ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy túlfűtött a kínai gazdaság per pillanat. A globális egyensúlytalanságok miatt előbb vagy utóbb szakítania kell a devizapolitikájával Kínának, a jüan erősödése előtt viszont számos akadály áll. Soros összességében pesszimista az országgal kapcsolatban, azonban ez még megváltozhat, ha a kormánynak sikerül visszafognia a hitelboom-ot, és elkerülnie a drasztikus GDP visszaesést.

A Caixin-nak adott interjújában kifejtette a guru, hogy csak utólagosan lehet bebizonyítani a buborékok kialakulását egy szektorban, ezt ugyanis az dönti el, hogy a gazdaság a buborék kipukkadását recesszióba fordulással, vagy éppen csak mérsékelt növekedéssel vészeli át. Ha utóbbi forgatókönyv valósul meg, akkor nem lehet a korábbi időszakot buborék jelzővel illetni, viszont...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés