Előfizetői tartalom

Tragédia lesz a drámából? - Égeti a bankokat a görögtűz

Portfolio
Csúnyán pórul járhatnak a válság előtt stabil növekedést mutató görög bankok, ha Európa nem nyújt segédkezet a mediterrán országnak. Míg a nyugati bankok görög államkötvény-kitettségével kapcsolatban csak találgatni tudunk, a görög bankok biztos és aktív kötvénypiaci befektetőknek tekinthetők a hazai piacon, s az ország esetleges államcsődjével minden erény borulna, amiért az elmúlt években dicsérték a befektetők őket. Bár a hellének most is bíznak bankjaikban, hisz betétesi rohamról nem szóltak eddig a hírek, dél-kelet-európai kitettségük és a fertőzési veszély miatt is érdemes közelebbről szemügyre venni Görögország bankjainak jelenlegi helyzetét.

A görög bankok sérülékenysége elsősorban nem belső pénzügyi problémáikból, sokkal inkább a makrogazdasági környezet elhúzódó válságából fakad. Ezért is figyelhető meg a görög gazdaság kockázatait tükröző CDS-spreadek és a bankok árfolyamának korrelációja.A görög CDS-felár augusztus óta először december 16-án emelkedett 250 bázispont fölé, és azóta szinte...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés