Előfizetői tartalom

Leesett a devizahitelesek álla - Nagyot fordult a világ (TOP 10 sztori 2009-ben - 8.)

Portfolio
Felülvizsgálatra szorul a kereskedelmi bankok szerződésmódosítási gyakorlata, az erről rendelkező új szabályozás azonban előkészületlen és "pongyola" - nyilatkozta még március végén az InfoRádiónak Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség akkori elnöke. Azóta nagyot fordult a világ: a Felcsuti nyilatkozatában kifogásolt jogszabály nem került át a gyakorlatba, a politika által a pénzügyi szektorra erőltetett törvény helyett egy önszabályozáson alapuló Magatartási Kódex lépett életbe, a Bankszövetség elnökét pedig ismét Erdei Tamásnak hívják. A hitelezés gyakorlatát széleskörűen szabályozó Magatartási Kódex azonban nem fog át mindent, a nyakló nélküli devizahitelezésnek például nem szab gátat. Bár ilyen jelenségről a válság kezdete óta szó sincs, a bankok jövőben hitelezési kockázatai szempontjából fontosak lehetnek azok a korlátok, amelyeket hamarosan bevezetnek Magyarországon, ha nem is a Magyar Nemzeti Bank túlzottan szigorúnak bizonyult október eleji javaslatai szerint.

Kritikus év volt A banki hitelszerződések és ajánlatok apró betűi, melyek a bankok egyoldalú szerződésmódosításának lehetőségét is nyitva hagyták, nem véletlenül kerültek reflektorfénybe épp 2009 első felében, akkor, amikor a forint soha nem látott gyengülést produkált. A lakossági hitelek törlesztőrészletei extrém esetben csak az árfolyamváltozás miatt akár...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés