Előfizetői tartalom

Az OTP részvényesek rémálma - Zuhanás, majd bírósági adok-kapok (TOP 10 sztori 2009-ben - 10.)

Portfolio
"Tetemes zuhanással ért véget a mai nap az OTP piacán, a bankpapírok árfolyama egészen 3,855 forintig esett" - írta 2008. október 9-én a Portfolio.hu. Bár a Lehman Brothers csődje után három és fél héttel minden tőzsde zuhant, az OTP árfolyama különösen furcsa mozgást mutatott: október 9-én előző napi záróértékéhez képest több mint 14, napon belüli maximumához képest 22 százalékot (közel ezer forintot) esett az árfolyam. A gyanús árfolyammozgás nem volt véletlen: az eladói oldalon ott virított egy 3825 forintra vonatkozó, több mint 377 ezer darabos ajánlat. Hogy ki volt az eladó, arról jó ideig csak találgatások folytak, mígnem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ez év március 26-án megtalálta a ludast.

A Soros Fund Management LLC a tőkepiaci törvénnyel ellentétes, a zárószakaszra időzített koncentrált mennyiségű "piacidegen" eladást hajtott végre, mely alkalmas volt az árfolyam manipulálására - állapította meg a PSZÁF. Soros György cége fellebbezett a rá csaknem félmilliárd forintos bírságot kiszabó felügyeleti határozat ellen, ám a Fővárosi Bíróság nem jogerős...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés