Előfizetői tartalom

Olvadoznak a bankok - Nem csak nálunk, a szomszédban is

Portfolio
Közép- és Kelet-Európa bankszektora sokkal szerényebb ütemben gyarapodott 2008-ban, mint korábban. A lassulás legfőbb oka, hogy a nem teljesítő hitelek aránya nőni, a likviditás pedig szűkülni kezdett a tavalyi év utolsó hónapjaiban - állapítja meg a Raiffeisen Zentralbank jelentése, melyet évente adnak ki a régió tizenöt országának bankszektoráról. Az elemzés Magyarországgal kapcsolatban megjegyzi: a gazdaság lelassulása már a kormány 2006-os megszorításai után megkezdődött, ami azóta mély recesszióba csapott át, az elmúlt években megerősödött devizahitel-függőséggel különösen nagy nyomás alá helyezve az ország bankrendszerét. Van viszont egy jó hír is: a Raiffeisen elemzői szerint nem valószínű további jelentős forint-leértékelődés.

Eszközállomány: sok mindenről árulkodik A válságjelenségek ellenére tavaly tovább folytatódott a bankszektor eszközállományának növekedése, bár euróban mérve már "csak" 25 százalékos volt ez a bővülés 2007 31 százalékos növekedésével szemben. Ezzel 2008 év végére közel 1,772 milliárd euróra nőtt a régiós bankrendszer eszközállománya, amely 353 milliárd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés