Előfizetői tartalom

Még idén eladhatják a Synergont: mennyi lehet az ár?

Sándor Dávid
Több tényező is arra utal, hogy a Synergon nagytulajdonosai még az idei évben megválnának a társaságban meglévő 28%-os részesedésüktől. Amennyiben a részesedéseket egy az egyben értékesítenék a tulajdonosok, úgy a jelenleg hatályos BÉT szabályok szerint a részvényekért legalább a 631 forintos 360 napos átlagárat kellene a potenciális befektetőnek megadnia (ami a részvényárak emelkedésével egyre feljebb csúszna idővel), míg a menedzsment által megfogalmazott bevételi várakozást, a régiós szektortársak 2009-es EV/EBITDA konszenzusát és a kontroll prémium miatt csupán 10%-os diszkontot alapul véve 857-989 forintos potenciális vételár adódhat. Több jel is arra utal, hogy a nagytulajdonosok nem egy az egyben adnák el részesedésüket harmadik félnek, a GVH kartellezés miatti bírsága ugyanis a Synergon egészét hátrányos megítélés alá helyezheti egy esetleges tranzakció során. Talán éppen ezért is az anyavállalatból megindult a tevékenységek kiszervezése a "feddhetetlen" leányvállalatokba, melyek értékesítéséből befolyó összeget a vállalat részvényeseinek juttathatnák vissza. Mivel a társaság szétdarabolásával a leányvállalatokba kerülnek átcsoportosításra a társaság tevékenységei, az összes leány eladása minden egyes részvényre vetítve 857-989 forintos (vagyis a piaci árazások szerint a Synergon egészét kifejező) értéket jelenthet számításaink szerint.

Forró a levegő a Synergon körül. A következő tényezők arra utalnak, hogy a Synergon nagytulajdonosai még a következő fél éven belül értékesíthetik a társaságban meglévő részesedésüket: 1. A pénzügyi befektetőként definiálható Synergon nagytulajdonosok közül a 14.8%-os befolyással rendelkező PannErgy esetében a geotermia fókuszba helyezésével deklarált cél...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés