Előfizetői tartalom

A java még hátra van - Erdei Tamás nem optimista

Portfolio
Stabil tőkehelyzet, biztos tulajdonosi támogatás, likviditás, sőt likviditásbőség jellemzi az MKB Bankot, ugyanakkor fő problémaként jelen van az elhúzódó recesszió hatására romló portfólióminőség - mondta el egy sajtó háttérbeszélgetésen Erdei Tamás, a bank elnök- vezérigazgatója. Az év első 5 hónapjában a 18 milliárd forintos céltartalékképzés ellenére 8,7 milliárd forintos adó előtti profitot ért el a hitelintézet. Az év egészére tovább növekvő céltartalékot, s összességében plusz nullát meghaladó eredményt prognosztizál az MKB, Erdei Tamás ugyanakkor elmondta, hogy elképzelhető, hogy lesznek (más) veszteséges bankok is a magyar piacon. Az év első 5 hónapjában a működési bevételek 23,5%-kal 57 milliárdra emelkedtek, miközben a költségek 9%-kal 30,2 milliárdra nőttek. A bank nem tervez újabb elbocsátásokat. Az MKB tulajdonosa a BLB továbbra is elkötelezett a magyar leány mellett, az MKB továbbra is bajor bank core eszközei közé tartozik.

A szakember hangsúlyozta,megítélése szerint a gazdaság lejtmenete még nem ért a végére, a recesszió a mélypontját a 3. 4. negyedévben éri el, s reménysugár csak 2010-től látszik. Ebben a környezetben, a L alakú recesszió árnyékában a banknak különösen figyelni kell hiteleinek minőségére, miközben az új hitelezés visszafogását nem a likviditás, hanem a kockázatérzékelés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés