Előfizetői tartalom

Mi lesz a banktitokkal? - Az USA neveket kér, Svájc nem adja őket

Portfolio
Diplomáciai sakkjátszmává fajulhat a UBS svájci óriásbank 52 ezer amerikai ügyfelének ügye. A svájci elnök, Hans-Rudolf Merz arra kérte az amerikai pénzügyminisztert, Timothy Geithnert, hogy ejtse Amerika azt a polgári pert, amely a UBS amerikai ügyfelei adatainak kiadatásáért folyik. Cserébe egy visszamenőleges hatállyal nem bíró adóegyezményről tárgyalna az alpesi ország. Az USA szándéka ugyanakkor, hogy az offshore megoldásokat választó adókerülők már ma se bújhassanak a svájci banktitok mögé.

Svájc dilemmája az, hogy az ottani banktitok-szabályozás szerint az ügyfelek nevének kiadása börtönnel és magas pénzbírsággal büntethető bűncselekménynek minősül - írja a New York Times. Svájc javaslata ezért az, hogy kezdődjenek inkább tárgyalások egy új adóegyezményről az USA és az alpesi ország között, amely a jövőben már lehetővé tenné a hasonló közzétételeket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés