Előfizetői tartalom

Szavazati korlátozások lehetnek az OTP-nél - védi magát a bank?

Portfolio
A szavazásra jogosító részvények maximum 10%-kával lehessen szavazni - áll az OTP tervezett közgyűlése kapcsán nyilvánosságra hozott alapszabály módosító javaslatban. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tulajdonos az OTP teljes részvénymennyiségének 9%-val szavazhat (ha megmarad a jelenlegi 10%-os saját részvény hányad), amennyiben a közgyűlés rábólint a szigorításra. A határozatképtelenség figyelembe vételénél - a javaslat szerint - 10% feletti szavazati hányadot figyelmen kívül kell hagyni. Megítélésünk szerint az OTP meg akarja magát védeni az alacsony árfolyamon történő felvásárlástól.

Mint ismeretes jelenleg 25, illetve 33%-ban vannak a szavazati jogok maximalizálva, a mostani javaslat ezt a határt helyezné le 10%-ra. Ez azt jelenti, hogy az OTP függetlensége tartósan garantálható. Az OTP indoklása szerint "a jelenleg hatályos Alapszabály az egy részvényes vagy egy részvényesi csoport által gyakorolható szavazati jogokat a szavazásra jogosító részvények 25%-ában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés