Előfizetői tartalom

Okos ember más kárán tanul - bankválságok az elmúlt húsz évben

Portfolio
A hitelek nagyarányú bedőlését gyakran követi bankválság, de nem mindig mutatható ki egyértelmű összefüggés arra vonatkozóan, hogy a nem teljesítő hitelek magas aránya (NPL-ráta) a bankválságok közvetlen kiváltó oka lenne - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap 37 ország 42 bankválságának részletes adatait tartalmazó tanulmánya. A rossz hitelek 10%-nál nagyobb arányát ugyanakkor már kritikusnak lehet mondani, ami a bankválságok története során szinte kivétel nélkül megfigyelhető volt. A törlesztő részletek emelkedése miatt Magyarországon is az NPL növekedésére lehet számítani, és még ha távol is állunk egy bankválságtól, nem érdektelen megvizsgálni, milyen körülmények között alakulnak ki ezek a krízisek.

Valutaválság és nemfizetés: két jellemző tényező. Az IMF szakértői úgy találták, hogy a bankválságok csak ritkán esnek egybe az ország adósságválságával, sokkal inkább valutaválság idején fordulnak elő. Előbbivel 11, utóbbival viszont 55%-uk jelentkezett egy időben, a valutaválság tehát az esetek többségében kéz a kézben jár a bankok csődjével. Bár a bankválságok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés