Előfizetői tartalom

Szomorú lett a karácsony a magyar bankoknál

Portfolio
87 milliárd forintos veszteséggel zárták 2008 utolsó negyedévét a magyarországi bankok, s ezzel 261 milliárd forintos eredményt értek el 2008-ban - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján közzétett előzetes adatokból. Ha nem csupán a bankokat nézzük, hanem a teljes hitelintézeti szektort vizsgáljuk, az ágazat az első kilenc hónapban elért 381 milliárd forintos adózott nyeresége után a negyedik negyedévben 78 milliárd forintos veszteségbe fordult. A bankok közül egyedül a szakosított hitelintézetek voltak képesek nyereségesen működni az utolsó negyedévben.

A teljes szektor tavalyi adózott eredménye csupán 6,6 százalékkal - 21,7 milliárd forinttal - kisebb a 2007. évi 324,7 milliárd forintos nyereségnél. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy abból - az OTP Bank profitjának részeként - 121,4 milliárd forint nettó eredmény az OTP-Garancia Biztosító tavalyi értékesítésének volt köszönhető, a szektor adózott nyeresége mindössze...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés