Előfizetői tartalom

Tényleg csak egy hajszálon múlott a pénzügyi katasztrófa

Portfolio
A múlt hétfőn kirobbanó újabb bizalmi válság rég nem látott kapkodást okozott a pénzügyi piacokon, és úgy látszik, hogy a 2007-es jelzálogpiaci válság utórezgései még sokáig fognak érződni. A másodrendű piaci turbulencia mellett most a befektetők figyelme a kötvényeket biztosító származtatott termékek felé tolódott el - a piac mérete már 2007 végén meghaladta a világ összes országának GDP-jét -, ami a kockázatok fedezése mellett a spekuláció egyik fellegvára lett az utóbbi időben. Az amerikai pénzügyi rendszer újabb megingása erre a szegmensre vezethető vissza, ami szükségszerűen az állami beavatkozást hozta magával, reméljük még időben.

Összeomolhatott volna az egész pénzügyi rendszer. Az elmúlt hetek egyik legnagyobb kérdése, hogy milyen megfontolások vezették arra az amerikai kormányt és a Fed-et, hogy például a Lehman Brothers-t hagyja becsődölni, miközben a Fannie Mae-t, a Freddie Mac-et és az AIG-t gyakorlatilag azonnal kisegítette bajból. A beavatkozás mellett elsősorban a magas kockázatok hozhatók fel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés