Előfizetői tartalom

A bika üldözi a medvét? - 2008 végén jön a szárnyalás (Goldman Sachs)

Portfolio
Miközben a "strukturális bull" piac elsődleges hajtóereje az elmúlt években a globalizáció és a technológiai fejlődés voltak, amelyek hosszú távon fenntarthatják az emelkedő részvénypiaci trendet, a pénzügyi válság rövid távon erodálhatja a befektetői bizalmat a Goldman Sachs elemzői szerint. Emellett a növekedési várakozásokban bekövetkező változások nyomást gyakorolhatnak a részvényárfolyamokra, ugyanis a Goldman Sachs elemzői a 9%-os konszenzusos profitnövekedési várakozásokat továbbra sem tartják realisztikusnak, várakozásaik szerint ugyanis az egyszeri tételek hatását kiszűrő nettó profit stagnálást mutathat a jövő évben. A Goldman Sachs modellje szerint eredménynövekedés nélkül, és 3.5%-os kockázati felárral számolva a részvénypiacoknak megközelítőleg 5%-os esést kell elszenvedniük ahhoz a közeljövőben, hogy elérjék fair értéküket. Ugyanakkor az elemzők várakozásai szerint 2008 második fele a nagy visszatérés ideje lehet, amikor meredeken emelkedni kezdenek a részvényárfolyamok, amelynek elsődleges hajtóereje a pénzügyi szektor lesz. A Goldman Sachs számításai szerint a teljes 2008-as évet 5% és 7% közötti hozammal zárhatjuk, azonban a részvénypiacok jelenleg tapasztalható, magas volatilitása továbbra is fennáll. A Goldman Sachs elemzői szerint Európában 2008-ban azon cégek jelenthetnek jó befektetést, amelyek nagy növekedési lehetőségekkel rendelkeznek. Emellett az erős mérleggel rendelkező és a nagy piaci kapitalizációjú cégek részvényeit érdemes venni, kerülni kell viszont azokat, amelyek bevételeikben nagy amerikai kitettséggel rendelkeznek.

Hol vannak a problémák?. A Goldman Sachs elemzői régóta kedvező véleménnyel vannak az európai részvényekről, ugyanakkor most úgy gondolják, hogy a hitelpiaci válság megnövelte egy esetleges szélesebb körű gazdasági recesszió lehetőségét, amit a piacok még nem áraztak be, így 2008 első felében lefelé menetelhetnek az indexek, a 2008 végére várható rally előtt. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés