Előfizetői tartalom

Csökkenhet a pénzügyi szektor jövedelmezősége - Figyelmeztet a felügyelet

Portfolio
A pénzügyi közvetítés gyors ütemű expanziója 2007 első felében lassult, de éves összevetésben a növekedés üteme még mindig kétszeresen meghaladja a GDP nominális növekedésének sebességét. A közvetítés szerkezetében az egyes tevékenységek között érdemi eltolódás tapasztalható. Egyrészt számottevően lassult a hitelpiaci szolgáltatók kihelyezéseinek növekedése, másrészt gyorsan bővül az alapszerűen kezelt pénzügyi eszközök állománya - áll a PSZÁF elemzésében. A felügyelet a pénzügyi szolgáltatók jövedelmezőségének érdemi várható csökkenésére figyelmeztet.

A felügyelet szerint az említett lassulás, illetve szerkezeti eltolódás okai között átmeneti és hosszabban ható tényezők is fellelhetők. A hitelexpanzió lassulása teljes egészében a forint egyszeri jelenségnek tekinthető jelentős felértékelődéséből származó, a devizahiteleket érintő nagyarányú átértékelődési hatás következménye. Ezzel szemben a hitelkereslet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés