Előfizetői tartalom

Gondok vannak a bankokkal - Súlyos visszaélésekre lelt az EU

Portfolio
Az Európai Bizottság közzétette végleges jelentését a lakossági banki üzletágban végbemenő versenyről végzett vizsgálatáról. Ahogy azt Neelie Kroes versenypolitikai biztos elmondta, a vizsgálat számos versenyt érintő aggályt tárt fel a bankkártyák, a fizetési rendszerek, és a lakossági és kisvállalati banki termékek piacain, amelyek szükségtelenül megdrágítják a lakossági banki szolgáltatások költségeit. Ezen aggályokat különösen alátámasztják a bankkártyákra vonatkozó kereskedői és bankközi jutalékokban mutatkozó nagy eltérések, a fizetési rendszerek és hitelnyilvántartások piacaira való bejutás nehézségei, az ügyfelek mobilitását nehezítő akadályok, valamint az árukapcsolás. Egyes piaci szereplők - például Ausztriában, Finnországban és Portugáliában - már vállaltak önkéntes reformokat a bankkártyákról 2006-ban közzétett előzetes megállapításokat követően. A Bizottság felhasználja a versenyszabályok alapján ráruházott hatáskört arra, hogy - a nemzeti versenyhatóságokkal szoros együttműködésben - megbirkózzon a súlyos visszaélésekkel. A vizsgálat eredménye - az egységes euró-fizetési térség (SEPA) létrehozását megelőzően - várhatóan fellendíti a lakossági bankügyletek terén folyó versenyt.

Bankkártyák és fizetési rendszerek Az európai bankkártya piac kiterjedt, a fogyasztói fizetések éves összértékében mérve 1 350 milliárd eurót tesz ki. Ebből a bankoknak hozzávetőleg 25 milliárd euró bevétele származik. A Bizottság vizsgálata számos aggodalomra okot adó jelet tárt fel: - a nagymértékben koncentrált piacok (különösen a kártyaelfogadás területén)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés