Előfizetői tartalom

Aranykor után a bankszektor - A Nemzetközi Bankárképző Központ elemzése

Portfolio
2006 első féléve a megingások és az apró sokkok éve volt. A választások a szokásosnál is változékonyabb piaci hangulatot hoztak, és Magyarország Standard & Poor’s általi leminősítése sem kedvezett a stabilitásnak. A 2005 őszén még a 250-254-es sávban kényelmesen ingadozó forint először 2006 februárjában esett, majd június közepén az Új Egyensúly programjával egy időben a sáv közepe alá zuhant, ahonnan lassan - többszöri kamatemeléstől is serkentve - visszakúszott a 270-275-ös sávba. A bejelentett kormányzati intézkedések - különösen a kamatadó - hatására a befektetők átrendezték portfólióikat -, ezt azonban az első féléves adatokban még nem láthatjuk. Korábbi előrejelzésünkkel összhangban a banki nyereségek növekedése nem csak megállt, hanem a szektor egészét tekintve valamelyest csökkent is. Az első félévben néhány bank esetében drámai változás is bekövetkezett.

Változó piacok - mérsékelt átrendeződések. Módszertani kitérővel kell kezdenünk. A forint árfolyamának a félév során tapasztalt csökkenése ugyanis a forintban mért volumenadatokat jelentősen torzítja. A piacbővülés valós megítélése érdekében a növekedési ütemeket a 2005. december 31-i HUF/€ árfolyam mellett is meghatároztuk. A hitelintézetek mérlegfőösszegének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés