Előfizetői tartalom

Óriások árnyékában - Mi lesz az IEB-vel?

Forrong a levegő az olasz bankpiacon, Banca Intesa és a SanPaolo IMI (SPIMI) egyesülése úgy látszik sínre kerül, bár a részletek csak októberben látnak napvilágot. A nagytulajdonosok között a leghangosabb Santander és a kevésbé hangos, de annál határozottabb Credit Agricole várhatóan nem akadályozza meg az egyesülést. Mindenki arra használja fel a lehetőséget, hogy kisebb leánycégekben erőteljesebb tulajdonosi szerepet kapjon. Miközben a két olasz bank határozott egyesülési szándékát határozottan támogatja az olasz politika is, nem mehetünk el amellett, hogy az 500 milliárd eurós mérlegfőösszegű pénzintézetet eredményező egyesülésnek van magyar szála is, az általunk már sokat tárgyalt CIB-IEB. Írásunkban megpróbáljuk részletesen feltárni a fúziós tárgyalásokat és a magyar szálat. Akit csak a magyar tőkepiaci vonatkozások érdekelnek, az a 4. oldalon találja meg az ezt érintő fejezetet.

Az olasz ügy. A fúzió alaposan megváltoztatja az olasz bankpiaci képet, egy igen erős bank születik 20%-os piaci részesedéssel, amely (az Unicredittel együtt) garantálja, hogy a bankszektor nemzeti marad. Mint ismeretes 2005 decemberében az ABN Amro a Banca Antonveneta-t, 2006 februárjában a BNP a Banca Nazionale del Lavoro szerezte meg, ezek után nem volt teljesen egyértelmű, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés