Előfizetői tartalom

OTP: Gyurcsány legnagyobb áldozata

Portfolio
Nem lehetett túl jó hétvégéje az OTP Bank menedzsmentjének, a kormányzati megszorító intézkedések egyik legnagyobb áldozata a magyar bankok lesznek. Jövőre 50 milliárd forintot akarnak bankadóból bevasalni róluk, kénytelenek befizetni az extra 4%-os szolidaritási adót, mivel nem ÁFA alanyok, érzékenyen érinti őket a 15%-ról 20%-ra emelkedő középső ÁFA kulcs. Ami ezen túl mutat: a nettó reáljövedelmek csökkenése valószínűleg óvatos hitelezési terveket indokol, megnőhet a céltartalékképzés (mind a lakosság, mind a vállalatok oldalán), a 2008-tól aktuálissá váló ingatlanadó már most fékezheti a lakás- és lakáshitel keresletet, ráadásul a nem túl baráti mértékű 20% kamat és árfolyamnyereség adó a megtakarításra képes lakosság számára nem nagyon ösztönzi a banki termékek igénybevételét.

A megszorítások utáni világról legjobban az Morgan Stanley múlt heti OTP elemzése segíthet képet alkotni. A patinás befektetési bank akkor több mint 10%-kal csökkentette 2007-es eredmény várakozását, amelyet valószínűleg követni fog a többi bank elemzője is. Az OTP Bank 2007-es EPS konszenzusa 780 forint, a 10%-os csökkenés gyakorlatilag azt jelenti, hogy elfelejtkezhetünk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés