Előfizetői tartalom

Kettős adózás a nemzetközi bankhálózatoknál

Portfolio
A multinacionális bankcsoportok és fióktelepeik számára továbbra is kockázatot jelent a kettős adózás, mert számos ország nem alkalmazza következetesen a kettős adóztatás elkerülésére kidolgozott OECD-irányelveket - derül ki a KPMG nemzetközi felméréséből. A kérdés Magyarországon is egyre több pénzintézetet foglalkoztat, hiszen egyre több bankcsoport fontolgatja, hogy helyi leányvállalatát fiókteleppé alakítja át. A kelet-európai régióban még kevés intézményt érint mindez, hiszen még folyik a bankhálózatok kiépülése. Nink Gabriella, a KPMG adópartnere szerint noha a kettős adóztatás kiküszöbölése az érdeke az adófizetőknek, a bankoknak és az adóhatóságoknak is, a szükséges egységes megközelítés érvényesítéséig még sok a tennivaló.

A kettős adózás komoly gondot okozhat a nagy, nemzetközi hálózattal rendelkező bankcsoportoknak, mert gyakran kell legalább két adóhatóság szabályainak megfelelniük. Az OECD széles körben támogatott javaslata számos irányelvet rögzített e kérdésben. A KPMG 35 országra kiterjedő, a nemzetközi banki fióktelepek adózását értékelő vizsgálata (Branch Capital Attribution...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés