Előfizetői tartalom

Törvénytelen a helyi iparűzési adó? Lesznek-e visszautalások?

Portfolio
Néhány hónapon belül elindulhatnak azok a próbaperek, melyek célja az uniós csatlakozás óta befizetett helyi iparűzési adó visszatérítése a vállalkozások számára. A Napi Gazdaság a Deloitte és az AmCham közös rendezvényén elhangzottakra hivatkozva közli, hogy a perek alapja azon uniós szabályozás, miszerint minden tagállam csak egy forgalmi típusú adónemet tarthat fenn. Ilyen adó pedig már létezik az ÁFA formájában.

A hazai pert fontolgatókat bátoríthatja, hogy az Európai Bíróság (EB) előtt most is van egy hasoló ügy, ahol olasz vállalkozók éltek a per lehetőségével. Ott is egy, a magyar helyi iparűzési adóhoz hasonló közteher visszatérítését kérik az érintett cégek. A magyar perek becslések szerint akár 1.5-2.5 évig is húzódhatnak. A magyar bíróságok feltehetően kérik majd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés