Előfizetői tartalom

Az "átértékelt paradicsom" - trendek a hazai határidős porondon

Portfolio
Idősebbek talán még emlékeznek az 1997-1998-as időszakra, mely az általános piaci optimizmusban hihetetlen gyors növekedést okozott a BÉT határidős forgalmában. A spekulációra, vagy kockázat fedezésre használt piacon hatalmas mértékeket öltött a magyar magánszemélyek aktivitása. A paradicsom pillanatok alatt szétloccsant az orosz válsággal, majd jelentős apadást okozott a 2000-2001-es időszakban az igen kedvezőtlen nemzetközi környezet és a BÉT prompt piaci likviditásának drámai visszaesése. 2003 volt az első év, mely határozott élénkülést hozott a BÉT-en, a határidős kereskedés azonban ekkora már teljesen kikerült a tudósítások fókuszából. Pedig 2002 eleje óta a határidős részvény és index forgalom párhuzamos fejlődést mutat az azonnali piaccal; a határidős szegmens stabilan az azonnali forgalom 17-18%-át teszi ki.

"Szív, sűrít, benntart, kipufog...". A határidős részvény és index kereskedést két cél által vezérelve folytathatnak a befektetők; vagy meglévő részvény portfólió kockázatát kívánják csökkenteni, vagy a tőkeáttétel révén a részvény/portfólió ügyleteknél nagyobb kockázatot kívánnak spekulatív jelleggel felvállalni a várható magasabb hozam érdekében. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés