Előfizetői tartalom

KELER: Többségben az MNB. Vagy mégsem?

Portfolio
A mai napon tovább folytatódott a híráramlás a KELER többségi részesedésének ügyében. Mint ismeretes a múlt héten került napvilágra, hogy az MNB megvásárol egy 5%-os KELER részesedést a BÁT-tól, amellyel 55%-os tulajdonosa lesz az elszámolóháznak. A tranzakció rejt egy-két érdekes motívumot. Az eladói oldal (gyakorlatilag a BÁT-ot és a BÉT-et megszerző tulajdonosi csoport) időlegesen ugyan lemond egy kisebb pakettről, de hosszú távon minden különösebb áldozat nélkül biztosítja a kontrollehetőséget a KELER felett.

Szalay-Berzeviczy Attila, a HVB igazgatósági tagja a Világgazdaságnak elmondta, hogy a bank egy kompromisszumos javaslatra törekedett. Ennek keretében az MNB egy 5%-os csomagot vásárol majd a BÁT-tól ezzel 55%-ra növelve tulajdonrészét. Cserébe azonban az MNB elismeri a KELER pakettra vonatkozólag a tőzsdék elővásárlási jogát. A közgyűlési döntések elfogadásához ezután...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés