Előfizetői tartalom

Expanzióban a CIB: kiugró mérlegfőösszeg bővülés; miért mérsékelt az eredmény bővülése?

Portfolio
Első ránézésre ellentmondásos eredményekről számolt be Farkas Ádám, a CIB Bank vezérigazgatója ma délelőtt a bank 2003. évi eredményeiről szóló tájékoztatóján. A CIB Bank előzetesen auditált IFRS (nemzetközi szabvány) szerinti konszolidált mérlegfőösszege hatalmas mértékben, 27.9%-kal bővülve meghaladta az ezer mrd Ft-ot (1,068 mrd Ft), az adózás utáni eredmény azonban csupán 10%-kal bővült a nemzetközi számviteli szabványok szerint (IFRS szerint 10.839 mrd Ft-ra, Magyar Számviteli Szabványok szerint 9.539 Ft-ra). A mérlegfőösszeg bővülés mértékéhez képesti szolid eredménynövekedés oka a céltartalékok több mint megduplázódása volt, mely az egyedi céltartalékok mellett a jelentősebb általános portfoliora (pl. lízing) megképzett céltartalékoknak volt köszönhető.

A mérlegfőösszeg 28%-os növekedése mögött Farkas Ádám elmondása szerint több folyamat áll, mely a bank többlábon állását bizonyítja. A működési eredmény 26%-os növekedése ellenére a céltartalék képzés 127%-kal haladta meg a tavalyi értéket, így az adózás előtti eredmény növekedése már csupán 5.5%-os volt. A nettó kamatbevételek 28%-kal emelkedtek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés