Előfizetői tartalom

Jelentős növekedés, kiváló eredményesség a magyar bankszektorban

Portfolio
Kiváló teljesítményt nyújtottak a magyarországi bankok az idei év első félévében- derül ki a PSZÁF felügyelt szektorokról szóló jelentéséből. A bankszektor (ex MFB, Exim) összesített adózás előtti eredménye 117.3 milliárd forintra rúgott, amely jelentős emelkedés jelent a tavalyi év első félévének 80.7 milliárdos adatához képest. Jelentős emelkedés volt megfigyelhető a ROA-ban is, amely 1.82%-ról 2.19%-ra nőtt. A ROE 19.58%-ról 24.48%-ra emelkedett, amelyben szerepet játszik, hogy a bankok legtöbb esetben tőkeoldalról nem követték üzleti aktivitásuk élénkülését. 24.48% rendkívül jó értéknek számít, jelentősen felülmúlja a nyugat-európai átlagot.

Az eredményesség növekedésének legfontosabb forrása a hitelezési tevékenység, a hitelrés növekedett, különösen ha a tömegét tekintjuk. A bankok eredményességének javulásában komoly szerepe van a jutalékbevételeknek, amellyel kapcsolatban mindenképpen meg kell említeni a mérleg alatti műveletek növekedését. A mérleg alatti műveletek nagysága már eléri a mérlegben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés