Előfizetői tartalom

Eladta a román kormány a BCR 33%-át

Portfolio
Nekilendült a román privatizáció. A három nagy, veszteséget termelő gépjárműgyártó vállalat (Tractorul, Roman, Aro) szakmai befektetőnek történő eladása mellett a román kormány eladta a legnagyobb román bank, a BCR 25%-át plusz két részvényt az IFC-nek és az EBRD-nek. További 8%-ot pedig a BCR dolgozói vehettek meg, a bankban így az állami tulajdonrész 37%-ra csökkent.

A privatizáció megindulására azért került sor, mert az IMF 2006-ig adott haladékot a román privatizációs szervezetnek ahhoz, hogy stratégiai befektetőt találjon a BCR-hez. Az EBRD a tranzakcióban történt részvételét azzal indokolta, hogy így hatékonyabban tudja előkészíteni a bank privatizációját. A 25%-os csomag vételára 222 millió dollár volt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés