Portfolio signature

Magyar kutatók is dolgoznak rajta, hogy ne a szeméttelepen végezzék a napelemek

Világszerte mind több napelem ér élettartama végére, és bár újrahasznosításuk nyereséges tevékenység lehet, több ok miatt jelenleg a használt panelek akár 90%-a is hulladéklerakókban végzi. Egy, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. részvételével indult európai nemzetközi konzorcium által indított projekt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy változtat ezen.

Az év elején egy 11 ipari, akadémiai, nonprofit és kutatási partnert - köztük egy magyar szereplőt is - magába foglaló európai konzorcium hároméves projektet indított azzal céllal, hogy demonstrálja a napelemek újrahasznosításának életképességét. A fotovoltaikus napelemek által tartalmazott szilícium ilyen módon másodlagos nyersanyagként való felhasználására fókuszáló projekt az életciklusuk végére ért modulok újrahasznosíthatóságával és újrahasználhatóságával kapcsolatos összes műszaki, gazdasági és környezetvédelmi szempontot figyelembe kívánja venni.

A napelemek újrahasznosítása nyereséges tevékenység lehet, ez azonban több tényező függvénye, ezért napjainkban a kiszolgált panelek mintegy 90%-a hulladéklerakókban végzi.

A 9 millió eurós költségvetéssel induló projektnek számos technológiai célja van. A pv magazine beszámolója szerint az egyik ilyen célkitűzés az, hogy az elhasználódott fotovoltaikus (pv) panelek újrahasznosítására irányuló legmodernebb európai gyakorlatok értékelésére építve a csapat kidolgozzon egy olyan rendszert, amellyel teszteli a paneleket újrafelhasználás vagy javítás céljából.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés