Portfolio signature

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Az EU számos kiemelkedően fontos területén teljesen új, egységes szabályozásra tesz javaslatot Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnöke, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett munkaanyagában. A dokumentum - amelyet már most nagy figyelem övez - többek között a körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javítása, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználása ügyében fogalmaz meg előremutató javaslatokat.

Letta egységes piacra vonatkozó elképzelése a fenntarthatóság és az innováció elveiben gyökerezik. Érvelése szerint a körkörös egységes piac elengedhetetlen a környezeti fenntarthatóság és a gazdasági növekedés szempontjából. Ez a megközelítés magában foglalja a fenntartható gyakorlatok és innovációk beágyazását a gazdasági keretbe, új üzleti modellek és fogyasztói magatartásformák előmozdítását. A javaslat kiemeli a közbeszerzés fontosságát, mint a közkiadásoknak a szélesebb körű célokhoz való igazításának stratégiai eszközét. Letta szerint az átlátható, versenyképes és fenntartható közbeszerzési stratégiák elfogadásával az EU ösztönözheti az innováció és a fenntarthatóság irányába történő szélesebb körű gazdasági elmozdulást.

A tendereztetés az EU teljes GDP-jének mintegy 14-14,5%-át teszi ki évente, így a rendszeren belül elköltött mintegy 2000-2200 milliárd euró komoly gazdaságösztönző lehetne – legalábbis a javaslat érvelése szerint. A probléma azonban az, hogy a közbeszerzések lebonyolítását főként a tagállami törvények szabályozzák, és uniószerte probléma, hogy bár a verseny fokozására találták ki a rendszert, a közszférában a korrupció melegágya lett.

Az EU közbeszerzési struktúráinak reformjára vonatkozó javaslata azt célozza, hogy a közbeszerzés stratégiai eszközzé váljon a közkiadásoknak a tágabb célokhoz - például a környezeti fenntarthatósághoz és a gazdasági rugalmassághoz igazítása érdekében.  Letta tervének egyik kulcseleme, hogy a közbeszerzésben nagyobb átláthatóságra van szükség. Érvelése szerint ez a digitális technológiák, például az e-közbeszerzési platformok használatával érhető el, amelyek javíthatják a közbeszerzési folyamatok hozzáférhetőségét és nyomon követhetőségét. Ez nemcsak a versenyt erősítené, hanem csökkentené a korrupció és a csalás kockázatát is.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés