Alkotmánybírósághoz fordul az építésügyi minisztérium
Ingatlan

Alkotmánybírósághoz fordul az építésügyi minisztérium

Portfolio
Nem fogadja el a Kúria döntését az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Alkotmánybírósághoz fordulnak – közölte a minisztérium az RTL Híradó megkeresésére. Mindezt azok után, hogy kiderült: nincs akadálya annak, hogy az LMP népszavazást kezdeményezzen a kiemelt beruházássá nyilvánítás ellen.

Az LMP hatályon kívül helyeztetné a magyar építészügyi törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályait. A párt képviselője, Csárdi Antal a híradó megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy ez a törvény lehetővé teszi, hogy a magyar jogrendszer fölé helyeződjenek olyan, a kormány számára kedves beruházások, amelyet mindenképpen meg szeretne csinálni.

Stadionépítések, közlekedési-, kulturális- és turisztikai célú beruházások, akkumulátoripari fejlesztések - az elmúlt években több száz építkezést nyilvánított nemzetgazdasági szempontból kiemeltté a kormány, időnként magáncélúakat is - hangzott el a híradóban. Emlékeztetnek: az ilyen beruházásokra egyedi szabályok vonatkoznak, még a helyi településrendezési előírásokat sem kell betartani az építkezéseken.

Az LMP népszavazási kezdeményezése idén januárban kapott zöld jelzést a Nemzeti Választási Bizottságtól, de a döntést többek között az Építési és Közlekedési Minisztérium is megtámadta. Nemrég viszont döntött a Kúria: lehet népszavazás az ügyben, az ehhez szükséges aláírásokat viszont még nem kezdheti el gyűjteni az ellenzéki párt, az július 9-én kezdődhet el.

A minisztérium korábban azzal támadta a kezdeményezést, hogy az hatással lehet a központi költségvetésre, és ilyen ügyekben nem lehet népszavazást kiírni. A Kúria azonban nem látta megalapozottnak ezt az érvelést. Az RTL-nek a tárca azt írta:

"Alkotmányi jogi panasszal élünk és az Alkotmánybírósághoz fordulunk. A magyar építészetről szóló törvény

kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályainak megtartása Magyarország stratégiai érdeke.

A más országokban is alkalmazott eljárásrend garantálja, hogy a régió országainak befektetés ösztönző versenyében ne szenvedjük behozhatatlan hátrányt".

Az LMP által beadott és a Kúria által most jóváhagyott népszavazási kérdés így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?"

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balázs Attila

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
SO Budapest Building bridge view